بیماری‌های مقاربتی چه هستند و چه کسانی به آن‌ها مبتلا می‌شوند؟

امروزه تعداد افراد مبتلا به بيماري‌هاي مقاربتي روز به روز در حال افزايش است. با وجود اين‌که تعداد مراجعات به پزشک به خاطر اين بيماري‌ها بيشتر از گذشته شده اما آمار فعلي نيز تخمين درستي از بيماران اين حوزه به ما نمي‌دهد، زيرا تعداد بسياري از ابتلاي خود به اين بيماري‌ها بي‌خبرند و يا قصد درمان آن را ندارند. به همين خاطر نياز است تا اطلاعات افراد در اين زمينه افزايش پيدا کند.


تعريف بيماري‌ مقاربتي
    بيماري مقاربتي بيماري است که بر اثر تماس جنسي از فردي به فرد ديگر منتقل مي‌شود.


شايع‌ترين بيماري‌هاي مقاربتي

  • عفونت کلاميديا
  • سوزاک
  • هرپس سيمپلکس نوع2 (HSV-2)
  • ايدز (HIV)
  • پاپيلوم انساني (HPV)
  • سيفيليس

بسياري از اين بيماري‌ها تا مدت‌ها پس از ابتلا نشانه‌اي از خود بروز نمي‌دهند; اما مي‌توانند مصري باشند و در حين برقراري ارتباط جنسي به فرد ديگر منتقل شوند.


راه‌هاي ابتلا به بيماري‌هاي مقاربتي؟
    تقريبا تمام اين بيماري‌ها از طريق آميزش جنسي واژني، مقعدي و دهاني منتقل مي‌شوند. علاوه بر اين، تعدادي از آن‌ها حتي از طريق تماس‌هاي پوستي و بدون نياز به آميزش قابل انتقال هستند.
به عنوان مثال HPV مي‌تواند از طريق تماس‌هاي پوستي منتقل شود.


نشانه‌هاي بيماري‌هاي مقاربتي
    اين را به خاطر داشته باشيد که بيماري‌هاي مقاربتي ممکن است هيچ نشانه‌اي از خود بروز ندهند اما معمولا به يکي از صورت ‌هاي زير آشکار مي‌شود:

  • عفونت کلاميديا: علائم آن مي‌تواند ترشحات واژن در زنان، ترشحات در اندام جنسي مردان و سوزش ادرار در مردان و زنان باشد.
  • سوزاک: علائم اين بيماري مي‌تواند ايجاد زخم بر روي آلت تناسلي، خون‌ريزي واژن و يا رحم و احساس سوزش در هنگام مدفوع کردن باشد.
  • هپاتيت ب: ممکن است باعث خستگي، از دست دادن اشتها، حالت تهوع، درد ناحيه شکم و درد مفاصل شود.  اين علائم معمولا از شش هفته تا شش ماه پس از ابتلا به ويروس هپاتيت ب نمايان مي‌شود. 
  • تب‌خال ناحيه تناسلي: نشانه‌هاي اين بيماري معمولا شامل برآمدگي قرمز رنگ بر روي ناحيه تناسلي مي‌شود که به تدريج تبديل به تاول مي‌شوند. ويروسHSV-2  عامل اکثر تب‌خال‌هاي تناسلي است. اين ويروس ممکن است علائمي شبيه به آنفولانزا، مثل سردرد احساس خستگي و تورم غدد داشته باشد.
  • تب‌خال دهاني: خارش لب و دهان‌ها و يا ظهور تاول‌هايي در اين بخش‌ مي‌تواند به خاطر ابتلا به اين ويروس باشد. بعضي اوقات نشانه‌هايي شبيه به  آنفولانزا نيز به همراه خود دارد.
  • ايدز: ايدز در صورت آشکار شدن بيماري نشانه‌هاي بسياري زيادي مي‌تواند داشته باشد. علائم آنفولانزا مثل تب، سردرد، گرفتگي عضلات و گلو درد. تورم غدد لنفاوي، اسهال، حالت تهوع، عفونت دهان، جوش روي شکم و دست‌ها و پاها و يا صورت باشد. ايدز اگر مورد درمان قرار نگيرد ممکن است باعث ايجاد خستگي مفرط، کاهش وزن، درد شديد مفاصل، ضعيف شدن حافظه کوتاه مدت و عفونت‌هاي مکرر شود.
  • HPV: اين ويروس علائم خاصي از خود نشان نمي‌دهد. اين ويروس فقط از طريق نمونه برداري از سلول‌هاي دهانه رحم قابل تشخيص است. هرچند برخي از انواع اين ويروس باعث ايجاد زگيل تناسلي مي‌شوند.
  • زگيل آبکي: معمولا تنها نشانه اين بيماري برآدگي‌هاي صورتي رنگ يا گوشت رنگ است که در ميان کودکان بسيار رايج است. اين ويروس از طريق تماس‌هاي پوستي کودکان با حوله‌هاي مشترک و يا موارد مشابه وارد بدن آن‌ها مي‌شود. در ميان بزرگسالان اين ويروس از طريق رابطه جنسي انتقال پيدا مي‌کند. 
  • سيفيليس: در مراحل اوليه سيفيليس ممکن است با دل درد و يا ايجاد زخم در  قسمت‌هاي ورود باکتري مانند آلت تناسلي همراه باشد. در مرحله بعدي اغلب جوش‌هايي در قسمت‌هاي مختلف بدن نمايان مي‌شود.


سوالات متدوال در مورد بيماري هاي مقاربتي


مي‌شود بيماري مقاربتي داشت و از آن مطلع نبود؟
    بله. بسياري از اين بيماري‌ها بدون علائم هستند، بخصوص در مراحل اوليه. بنابراين بهترين راه براي کسب اطمينان از سلامت خود، آزمايش دادن است. به خاطر داشته باشيد که شما مي‌توانيد از طريق رابطه جنسي با فردي که به اين بيماري‌ها مبتلا است ولي علائمي ندارد به اين بيماري‌ها مبتلا شويد.


بيماري هاي مقاربتي در چه سنيني اتفاق مي‌افتد؟
    تمام بيماري‌هاي مقاربتي مقاربتي از جمله ايدز مي‌توانند در هر سني اتفاق بيوفتند.
گزارشات نشان مي‌دهد که بيش از نيمي از موارد مراجعه به پزشک سني بين 15 تا 24 سال داشته اند. همچنين بدن بانوان جوان از نظر بيولوژيکي نسبت به بقيه افراد در مقابل اين بيماري ها آسيب‌پذيرتر هستند.


کي و هرچند وقت يک بار بايد آزمايش داد؟
    بانوان بايد به طور منظم و مداوم آزمايش مربط به کلاميديا را انجام دهند. بعضي از اين بيماري‌ها از طريق نمونه برداري از روي دهانه رحم، واژن و يا آلت تناسلي مردانه قابل آزمايش هستند. تعدادي ديگر مانند ايدز و سيفيليس از طريق آزمايش خون قابل شناسايي هستند.
تناوب شرکت در اين آزمايشات با توجه به ميزان ريسک موجود براي افراد بسيار متفاوت است، ولي افراد اجام اين آزمايشات براي بانوان حامله بسيار ضروري است. 


چگونه از بيماري‌هاي مقاربتي در امان باشيم؟
    تنها راه به صفر رساندن احتمال ابتلا به اين بيماري‌ها، عقب نشيني از کليه امور جنسي است. اما رعايت نکات زير مي‌تواند احتمال ابتلا را به طرز قال توجهي کاهش دهد:

  • داشتن تنها يک شريک جنسي و کسب اطمينان از رعايت اين نکته توسط فرد مقابل
  • استفاده هميشگي از کاندوم
  • واکسينه شدن در برابر ويروس هپاتيت ب. واکسينه شدن در مقال هپاتيت ب در هر سني امکان پذير است.
  • واکسن HPV   بدن را در مقابل عوارض اين ويروس مانند تب‌خال آلت تناسلي حفظ مي‌کند. هرچند اين واکسن فعلا فقط براي افراد زير سي سال در دسترس مي‌باشد.

 

راه درمان بيماري‌هاي مقاربتي چيست؟
    برخي از اين بيماري ها از طريق درمان دارويي بهبود مي‌يابند. تعدادي از آن‌ها را مي‌توان تحت کنترل درآورد تا علائم آن‌ها کاهش پيدا کند و به فرد ديگر نيز منتقل نشود.
کلاميديا، سيفيليس و سوزاک با آنتي بيوتيک درمان مي‌شوند.
هپاتيت ب مزمن، ايدز و تب‌خال ناحيه تناسلي را مي‌توان به وسيله دارو کنترل کرد.


در صورت عدم درمان بيماري‌هاي مقاربتي چه اتفاقي مي‌افتد؟
    هرچه بيماري مدت زمان بيشتري بدون درمان رها شود احتمال تبديل آن به يک دردسر بزرگ بيشتر مي‌شود. رها کردن بيماري‌هايي مثل کلاميديا و سوزاک ممکن است آسيب‌هاي جبران ناذيري به رحم زنان و آلت جنسي مردان وارد کند.
درمان نکردن ايدز باعث ضعف شديد دستگاه ايمني بدن و ابتلا به انواع بيماري‌ها شود.

 

با رعایت نکاتی که مورد بررسی قرار دادیم و توجه بیشتر به سلامت زندگی جنسی، بسیاری از خطرات و ریسک‌ها کاهش پیدا می‌کنند و روابط پرنشاط‌تر و سالم‌تری خواهیم داشت.

 

 

------------------------------------------------------------------------------
مشاهده ساير مطالب وبلاگ مطب پلاس
پي‌نوشت: با مطب پلاس امکان دريافت نوبت از بهترين پزشکان تهران، مشهد، يزد، اصفهان، کردستان و... فراهم است.

 
نظر خود را در مورد این پست بیان کنید لطفا وارد شوید

نظرات